Kategorie:
-
Druh jídla:
Ryby a mořské plody
-
Příležitost:
Párty
-
Sezóna:
Grilovačka
-
Způsob vaření:
Grilování
Grilované filé z lososa s bílým a zeleným chřestem a tropickým vinaigrette
Suroviny pro 4 osoby:
- 400 g zeleného chřestu
- 600 g bílého chřestu
- 600 g filé z lososa
Marináda
- 2 lžíce směsi Grilovací ďábelské Avokádo
- 50 ml whisky
- několik lístků čerstvé máty
- sůl podle chuti
- šťáva z 1 citrónu
Tropická zálivka vinaigrette
- koření Pepř černý celý Avokádo
- 100 ml olivového oleje
- 1 limetka
- 50 g filetovaných pomerančů
- 50 g filetovaných mandarinek
- 50 g filetovaných grapefruitů
- 50 g ananasu
- 100 ml sojové omáčky
- rýžový ocet podle chuti
- 1 lžička nakládaného zázvoru
- 5 lístků čerstvé máty
Způsob přípravy
Chřest uvaříme v mírně osolené vodě se špetkou cukru (každý druh zvlášť).
Očištěné filé z lososa nakrájíme na 4 stejné části a natřeme je marinádou, kterou jsme si předtím z uvedených surovin připravili. Grilujeme lososa asi 15 minut po každé straně.
Ovoce a nakládaný zázvor nakrájíme na malé kostičky a smícháme se zbývajícimi ingrediencemi pro přípravu zálivky. Poté vše rozmixujeme a dochutíme čerstvě pomletým pepřem a rýžovým octem.
Grilovaného lososa klademe na chřest, pokropíme tropickým vinaigrette a přizdobíme čerstvou mátou.