Kategorie:
-
Druh jídla:
Vepřové maso
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Pečení
VEPŘOVÁ PANENKA V OŘECHOVÉ KRUSTĚ
Suroviny
- 2 lžíce Gurmán Avokádo
- sůl podle chuti
- olivový olej
- 1 lžička Alpská sůl s jódem
- 50 ml smetany ke šlehání
- 800 g vepřové panenky
- 50 g másla
- 150 g lískooříškových kostek (nebo nasekaných lískových oříšků)
- 500 g topinambur
Způsob přípravy
Vepřovou panenku nakrájejte na špalíčky dlouhé asi 6 cm. Na ochucení použijte 1 lžíci směsi koření Gurmán a 1 lžičku soli. Špalíčky panenky ochuťte ze všech stran.
Na rozehřátou pánvičku nalijte trochu kvalitního olivového oleje. Opečte na něm panenku ze všech stran.
V misce nebo hlubokém talířku smíchejte lískooříškové kostky nebo nasekané lískové oříšky spolu s druhou lžící směsi koření Gurmán. V této směsi obalte horké, opečené špalíčky panenky. Uložte do připraveného pekáčku s víkem. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pekáč v troubě nechejte 10 minut a poté vyndejte ven a dalších 10 minut nechejte maso odpočívat přiklopené.
Topinambury uvařte v osolené vodě doměkka. Poté je rozmixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru spolu s máslem a horkou smetanou. Do hotového pyré vmíchejte lískové oříšky, které opadaly do pekáčku z masa a také vypečenou šťávu z masa.
Podávejte společně.