VEPŘOVÁ PANENKA V OŘECHOVÉ KRUSTĚ

Kategorie:

Druh jídla: Vepřové maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Pečení

Suroviny

  • 2 lžíce Gurmán Avokádo
  • sůl podle chuti
  • olivový olej
  • 1 lžička Alpská sůl s jódem
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 800 g vepřové panenky
  • 50 g másla
  • 150 g lískooříškových kostek (nebo nasekaných lískových oříšků)
  • 500 g topinambur

Způsob přípravy

Vepřovou panenku nakrájejte na špalíčky dlouhé asi 6 cm. Na ochucení použijte 1 lžíci směsi koření Gurmán a 1 lžičku soli. Špalíčky panenky ochuťte ze všech stran. 

Na rozehřátou pánvičku nalijte trochu kvalitního olivového oleje. Opečte na něm panenku ze všech stran.

V misce nebo hlubokém talířku smíchejte lískooříškové kostky nebo nasekané lískové oříšky spolu s druhou lžící směsi koření Gurmán. V této směsi obalte horké, opečené špalíčky panenky. Uložte do připraveného pekáčku s víkem. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pekáč v troubě nechejte 10 minut a poté vyndejte ven a dalších 10 minut nechejte maso odpočívat přiklopené.

 

Topinambury uvařte v osolené vodě doměkka. Poté je rozmixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru spolu s máslem a horkou smetanou. Do hotového pyré vmíchejte lískové oříšky, které opadaly do pekáčku z masa a také vypečenou šťávu z masa.

 

Podávejte společně.