VEPŘOVÁ PANENKA V OŘECHOVÉ KRUSTĚ
Suroviny
-
2 lžíce Gurmán Avokádo
-
sůl podle chuti
-
olivový olej
-
1 lžička Alpská sůl s jódem
-
50 ml smetany ke šlehání
-
800 g vepřové panenky
-
50 g másla
-
150 g lískooříškových kostek (nebo nasekaných lískových oříšků)
-
500 g topinambur
Způsob přípravy
Vepřovou panenku nakrájejte na špalíčky dlouhé asi 6 cm. Na ochucení použijte 1 lžíci směsi koření Gurmán a 1 lžičku soli. Špalíčky panenky ochuťte ze všech stran.
Na rozehřátou pánvičku nalijte trochu kvalitního olivového oleje. Opečte na něm panenku ze všech stran.
V misce nebo hlubokém talířku smíchejte lískooříškové kostky nebo nasekané lískové oříšky spolu s druhou lžící směsi koření Gurmán. V této směsi obalte horké, opečené špalíčky panenky. Uložte do připraveného pekáčku s víkem. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pekáč v troubě nechejte 10 minut a poté vyndejte ven a dalších 10 minut nechejte maso odpočívat přiklopené.
Topinambury uvařte v osolené vodě doměkka. Poté je rozmixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru spolu s máslem a horkou smetanou. Do hotového pyré vmíchejte lískové oříšky, které opadaly do pekáčku z masa a také vypečenou šťávu z masa.
Podávejte společně.