Kategorie:
-
Druh jídla:
Dezerty a moučníky
-
Příležitost:
Pro každý den
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Pečení
MAKOVEC S POVIDLI
Suroviny
- špetka soli
- Muškatový ořech mletý Avokádo
- 150 g hladké mouky
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce povidel
- 1 prášek do pečiva
- 250 ml polotučného mléka
- 100 g bílé špaldové mouky
- 250 g mletého máku
- 150 g cukru
- 4 vejce (oddělené žloutky od bílků)
Způsob přípravy
Mák přelijte horkým mlékem a nechte ho asi 15 minut nabobtnat.
V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, cukr a půl lžičky muškátového oříšku.
Do směsi přidejte rozpuštěné máslo a žloutky. Dobře promíchejte. Do směsi vmíchejte nabobtnalý mák a povidla.
Bílky ušlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Sníh z bílků opatrně vmíchejte do těsta, abyste zachovali co nejvíce vzduchových bublinek.
Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut, nebo dokud není koláč upečený (ověřte špejlí).
Hotový makovec potřete povidly.
Náš tip: Makovec můžete také prokrojit a namazat i uvnitř.