Výrobek použitý v receptu
Kategorie:
-
Druh jídla:
Polévky
-
Příležitost:
Velikonoce
-
Sezóna:
Velikonoce
-
Způsob vaření:
Vaření
POLÉVKA ŠMIGRUSTOVKA S UZENÝM MASEM A KLOBÁSOU
Suroviny
- 1 lžíce Paprika lahůdková mletá Avokádo
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
- 1 lžíce Polévkové bylinky Avokádo
- 150 ml smetany ke šlehání
- 3 kvalitní klobásy
- 800 g uzeného masa- ideálně směs žeber, ale i kus krkovice
- 4 vejce natvrdo
- microgreens na ozdobení
zelenina na vývar
- 1 cibule
- 2 petržele
- 2 mrkve
koření na vývar
Způsob přípravy
Šmigrustovka je polévka, která se jmenuje podle moravského názvu pro velikonoční pomlázku - šmigrust. V polévce jsou vykoledovaná vejce, oblíbené uzené maso a jarní bylinky. A prý dokáže postavit na nohy po bujarých velikonočních oslavách.
Vývar uvařte den předem. Dejte do hrnce maso, cibuli, mrkev, petržel a koření na vývar. Zalijte vodou a ochuťte solí. Až je maso měkké, sceďte. Budete potřebovat litr uzeného vývaru. Maso oberte a nakrájejte na větší kousky, nechejte stranou. Do vývaru dejte klobásu nakrájenou na kolečka.
Vmíchejte smetanu rozmíchanou s moukou a sladkou paprikou, přidejte polévkové bylinky a nechte alespoň 15 minut povařit. Ochutnejte a dolaďte solí a pepřem.
Do talířů vložte na kousky nakrájené maso a nakrájená natvrdo uvařená vejce.
Zalijte horkou polévkou s klobásou.
Ozdobte microgreens.
Tip: Místo microgreens můžete použít pažitku, nastrouhaný křen nebo nasekaný medvědí česnek.