POLÉVKA ŠMIGRUSTOVKA S UZENÝM MASEM A KLOBÁSOU

Suroviny

zelenina na vývar

  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • 2 mrkve

koření na vývar

Způsob přípravy

Šmigrustovka je polévka, která se jmenuje podle moravského názvu pro velikonoční pomlázku - šmigrust. V polévce jsou vykoledovaná vejce, oblíbené uzené maso a jarní bylinky. A prý dokáže postavit na nohy po bujarých velikonočních oslavách.

 

Vývar uvařte den předem. Dejte do hrnce maso, cibuli, mrkev, petržel a koření na vývar. Zalijte vodou a ochuťte solí. Až je maso měkké, sceďte. Budete potřebovat litr uzeného vývaru. Maso oberte a nakrájejte na větší kousky, nechejte stranou. Do vývaru dejte klobásu nakrájenou na kolečka.

Vmíchejte smetanu rozmíchanou s moukou a sladkou paprikou, přidejte polévkové bylinky a nechte alespoň 15 minut povařit. Ochutnejte a dolaďte solí a pepřem.

Do talířů vložte na kousky nakrájené maso a nakrájená natvrdo uvařená vejce.

Zalijte horkou polévkou s klobásou.

Ozdobte microgreens. 

Tip: Místo microgreens můžete použít pažitku, nastrouhaný křen nebo nasekaný medvědí česnek.