POLÉVKA ŠMIGRUSTOVKA S UZENÝM MASEM A KLOBÁSOU

Kategorie:

Druh jídla: Polévky
Příležitost: Velikonoce
Sezóna: Velikonoce
Způsob vaření: Vaření

Suroviny

  • 1 lžíce Paprika lahůdková mletá Avokádo
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce Polévkové bylinky Avokádo
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 3 kvalitní klobásy
  • 800 g uzeného masa- ideálně směs žeber, ale i kus krkovice
  • 4 vejce natvrdo
  • microgreens na ozdobení

zelenina na vývar

  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • 2 mrkve

koření na vývar

  • 2 Bobkový list Avokádo
  • 10 kuliček Nové koření celé Avokádo
  • 10 kuliček Pepř černý celý Avokádo

Způsob přípravy

Šmigrustovka je polévka, která se jmenuje podle moravského názvu pro velikonoční pomlázku - šmigrust. V polévce jsou vykoledovaná vejce, oblíbené uzené maso a jarní bylinky. A prý dokáže postavit na nohy po bujarých velikonočních oslavách.

 

Vývar uvařte den předem. Dejte do hrnce maso, cibuli, mrkev, petržel a koření na vývar. Zalijte vodou a ochuťte solí. Až je maso měkké, sceďte. Budete potřebovat litr uzeného vývaru. Maso oberte a nakrájejte na větší kousky, nechejte stranou. Do vývaru dejte klobásu nakrájenou na kolečka.

Vmíchejte smetanu rozmíchanou s moukou a sladkou paprikou, přidejte polévkové bylinky a nechte alespoň 15 minut povařit. Ochutnejte a dolaďte solí a pepřem.

Do talířů vložte na kousky nakrájené maso a nakrájená natvrdo uvařená vejce.

Zalijte horkou polévkou s klobásou.

Ozdobte microgreens. 

Tip: Místo microgreens můžete použít pažitku, nastrouhaný křen nebo nasekaný medvědí česnek.