Kategorie:
-
Druh jídla:
Hovězí a telecí maso
-
Příležitost:
Pro každý den
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Vaření
HOVĚZÍ PO BURGUNDSKU
Suroviny
- 1 lístek Bobkový list Avokádo
- 1 lžička koření Tymián Avokádo
- 1 velká cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- sůl a pepř
- 300 ml červeného vína
- 150 g žampionů
- 500 g hovězího masa (přední nebo kližka)
- 100 g anglické slaniny vcelku
- kousek bulvového celeru
- trocha oleje nebo sádla
Způsob přípravy
Ve velkém hrnci rozehřejte tuk a opečte na něm maso nakrájené na větší kostky, pěkně do tmava. Vyndejte z hrnce na talíř. Nakrájejte anglickou slaninu na větší kostky, cibuli nahrubo, celer a petržel na malé kostičky, houby na plátky a mrkev na kolečka. Slaninu spolu s cibulí vsypejte do hrnce a opékejte, dokud nezačne slanina vypadat křupavě. Pak přidejte zbylou zeleninu i žampiony. Opékejte asi pět až deset minut, pak vraťte do hrnce maso, přidejte koření a bylinky, sůl podle chuti, protlak a vše zalijte vínem. Zprudka vyvařujte víno, přibližně pět minut. Přidejte trochu vody (nebo ještě lépe hovězího vývaru, pokud máte) a nechejte pomalu dusit asi 2,5 hodiny.
Můžete dusit zakryté poklicí v hrnci na plotně nebo v troubě. Podávejte s čerstvou bagetou.