HOVĚZÍ PO BURGUNDSKU

Kategorie:

Druh jídla: Hovězí a telecí maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Vaření

Suroviny

  • 1 lístek Bobkový list Avokádo
  • 1 lžička koření Tymián Avokádo
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl a pepř
  • 300 ml červeného vína
  • 150 g žampionů
  • 500 g hovězího masa (přední nebo kližka)
  • 100 g anglické slaniny vcelku
  • kousek bulvového celeru
  • trocha oleje nebo sádla

Způsob přípravy

Ve velkém hrnci rozehřejte tuk a opečte na něm maso nakrájené na větší kostky, pěkně do tmava. Vyndejte z hrnce na talíř. Nakrájejte anglickou slaninu na větší kostky, cibuli nahrubo, celer a petržel na malé kostičky, houby na plátky a mrkev na kolečka. Slaninu spolu s cibulí vsypejte do hrnce a opékejte, dokud nezačne slanina vypadat křupavě. Pak přidejte zbylou zeleninu i žampiony.  Opékejte asi pět až deset minut, pak vraťte do hrnce maso, přidejte koření a bylinky, sůl podle chuti, protlak a vše zalijte vínem. Zprudka vyvařujte víno, přibližně pět minut. Přidejte  trochu vody (nebo ještě lépe hovězího vývaru, pokud máte) a nechejte pomalu dusit asi 2,5 hodiny.

 

Můžete dusit zakryté poklicí v hrnci na plotně nebo v troubě. Podávejte s čerstvou bagetou.