KOŘENĚNÉ MERUŇKY

Suroviny

  • 1 kg meruněk

nálev

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 300 ml vody
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 ml jablečného octa

do každé sklenice

Způsob přípravy

Všechny suroviny na nálev, včetně koření, dejte do hrnce a vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.

Meruňky rozpůlte ostrým nožem. Vyndejte pecky. Pár pecek rozloupněte louskáčkem na ořechy a vyndejte z nich střed, který vypadá jako mandle. Do každé sklenice vložte jednu tuhle “mandli”. 

 

Meruňky natlačte do čistých, suchých sklenic. Z nálevu vyndejte koření a rozdělte ho k meruňkám do sklenic. Zalijte meruňky horkým nálevem, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechejte vychladnout a skladujte ideálně v lednici nebo ve studeném, temném sklepě.