SOUVLAKI S PITOU A OKURKOVÝM SALÁTEM

Souvlaki

  • Oregáno Avokádo
  • citrónová šťáva
  • olivový olej
  • 1 kg masa- idelálně vepřová krkovice, můžete přidat i slaninu a klobásy

Pita

  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 200 ml vlažné vody
  • 100 ml mléka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
  • 450 g hladké mouky s vyšším obsahem lepku
  • 20 g olivového oleje (a trochu více na pomazání pečícího papíru)

Tzatziky

Způsob přípravy

Ze všech surovin na pitu zpracujte hladké nelepivé těsto, které nechejte 45 minut kynout na teplém místě. Poté rozdělte na deset dílů a z každého dílu vyválejte kouli, kterou potom rozplácněte do stran. Plech vyložte pečícím papírem a potom pomažte lehce olivovým olejem. Na plech dejte placky a nechejte ještě 30 minut kynout na teplém místě pod utěrkou.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dozlatova. Bude to trvat přibližně 10 minut. Nechejte vychladnout na roštu.

Maso nechejte ohřát na pokojovou teplotu a napíchejte na připravené jehlice. My jsme střídali slaninu, klobásy a vepřovou krkovici. Maso můžete lehce osolit a opéct na grilu. Mezitím vmíchejte do olivového oleje špetku soli, oregano. Touto směsí potírejte hotové souvlaki sundané z grilu. Ještě lehce pokapejte citronovou šťávou.

Okurky oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Slijte z nich vodu a vmíchejte koření Tzatziky, trošku čerstvého kopru a bílý jogurt. Podle chuti můžete ještě přidat špetku soli a česneku.

 

Podávejte všechno společně.