Kategorie:
-
Druh jídla:
Vepřové maso
-
Příležitost:
Pro každý den
-
Sezóna:
Grilovačka
-
Způsob vaření:
Grilování
SOUVLAKI S PITOU A OKURKOVÝM SALÁTEM
Souvlaki
- Oregáno Avokádo
- citrónová šťáva
- olivový olej
- 1 kg masa- idelálně vepřová krkovice, můžete přidat i slaninu a klobásy
Pita
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 200 ml vlažné vody
- 100 ml mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
- 450 g hladké mouky s vyšším obsahem lepku
- 20 g olivového oleje (a trochu více na pomazání pečícího papíru)
Tzatziky
- 1 balení směsi Tzatziky Avokádo
- čerstvý kopr
- 4 salátové okurky
- 250 g krémového řeckého jogurtu
Způsob přípravy
Ze všech surovin na pitu zpracujte hladké nelepivé těsto, které nechejte 45 minut kynout na teplém místě. Poté rozdělte na deset dílů a z každého dílu vyválejte kouli, kterou potom rozplácněte do stran. Plech vyložte pečícím papírem a potom pomažte lehce olivovým olejem. Na plech dejte placky a nechejte ještě 30 minut kynout na teplém místě pod utěrkou.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dozlatova. Bude to trvat přibližně 10 minut. Nechejte vychladnout na roštu.
Maso nechejte ohřát na pokojovou teplotu a napíchejte na připravené jehlice. My jsme střídali slaninu, klobásy a vepřovou krkovici. Maso můžete lehce osolit a opéct na grilu. Mezitím vmíchejte do olivového oleje špetku soli, oregano. Touto směsí potírejte hotové souvlaki sundané z grilu. Ještě lehce pokapejte citronovou šťávou.
Okurky oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Slijte z nich vodu a vmíchejte koření Tzatziky, trošku čerstvého kopru a bílý jogurt. Podle chuti můžete ještě přidat špetku soli a česneku.
Podávejte všechno společně.