SOUVLAKI S PITOU A OKURKOVÝM SALÁTEM

Kategorie:

Druh jídla: Vepřové maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Grilovačka
Způsob vaření: Grilování

Souvlaki

  • Oregáno Avokádo
  • citrónová šťáva
  • olivový olej
  • 1 kg masa- idelálně vepřová krkovice, můžete přidat i slaninu a klobásy

Pita

  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 200 ml vlažné vody
  • 100 ml mléka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
  • 450 g hladké mouky s vyšším obsahem lepku
  • 20 g olivového oleje (a trochu více na pomazání pečícího papíru)

Tzatziky

  • 1 balení směsi Tzatziky Avokádo
  • čerstvý kopr
  • 4 salátové okurky
  • 250 g krémového řeckého jogurtu

Způsob přípravy

Ze všech surovin na pitu zpracujte hladké nelepivé těsto, které nechejte 45 minut kynout na teplém místě. Poté rozdělte na deset dílů a z každého dílu vyválejte kouli, kterou potom rozplácněte do stran. Plech vyložte pečícím papírem a potom pomažte lehce olivovým olejem. Na plech dejte placky a nechejte ještě 30 minut kynout na teplém místě pod utěrkou.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dozlatova. Bude to trvat přibližně 10 minut. Nechejte vychladnout na roštu.

Maso nechejte ohřát na pokojovou teplotu a napíchejte na připravené jehlice. My jsme střídali slaninu, klobásy a vepřovou krkovici. Maso můžete lehce osolit a opéct na grilu. Mezitím vmíchejte do olivového oleje špetku soli, oregano. Touto směsí potírejte hotové souvlaki sundané z grilu. Ještě lehce pokapejte citronovou šťávou.

Okurky oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Slijte z nich vodu a vmíchejte koření Tzatziky, trošku čerstvého kopru a bílý jogurt. Podle chuti můžete ještě přidat špetku soli a česneku.

 

Podávejte všechno společně.