Kategorie:
-
Druh jídla:
Drůbež
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Vaření
Krůtí řízky s brusinkovou paštikou s brusinkovou omáčkou
Suroviny pro 4 osoby:
- olej na smažení
- 4 krůtí řízky, každý cca asi 150 g
Brusinková omáčka:
- 1 svitek Skořice celá Avokádo
- 150 g cukru
- 250 ml brusinkové šťávy
- 300 g sušených brusinek
- 1 pomeranč
Paštika
- Pepř černý mletý Avokádo
- 1 lžička koření Tymián Avokádo
- sůl podle chuti
- 1 vejce
- 4 lžička sušených brusinek
- 300 g mletého vepřového masa
- 1 velká cibule
- 50 g lískových oříšků
- 0.5 svazku šalvěje
- olej
- 3 plátky toastového pečiva
Způsob přípravy
Do hrnce nalijeme brusinkovou šťávu, přidáme cukr, skořici a brusinky. Pomeranč omyjeme, nastrouháme trochu kůry a vymačkáme šťávu, přidáme do omáčky a vaříme při mírném ohni 10-15 minut. Odstraníme skořici. Omáčku můžeme podávat teplou nebo studenou.
Oloupeme cibuli a nakrájíme na malé kostičky. Rozdrobíme toasty. Šalvěj omyjeme a necháme okapat z vody, listy natrháme a jemně nasekáme. Na oleji opečeme cibuli do růžova. Rozdrobené toasty, mleté maso, mleté ořechy a sušené brusinky rozmačkáme s vejcem a cibulí, hodně dochutíme solí, tymiánem a pepřem. Nevelkou formu na pečení (asi 15 x 20 cm) natřeme olejem, přeložíme na ní připravenou hmotu a pečeme asi 30-40 minut při 200 °C. Paštiku vyjmeme z trouby a nakrájíme na plátky.
Řízečky lehce naklepeme, dochutíme solí a pepřem a smažíme na troše oleje asi 3-4 minuty po každé straně. Podáváme s paštikou a brusinkovou omáčkou.