Krůtí řízky s brusinkovou paštikou s brusinkovou omáčkou
Suroviny pro 4 osoby:
-
olej na smažení
-
4 krůtí řízky, každý cca asi 150 g
Brusinková omáčka:
-
1 svitek Skořice celá Avokádo
-
150 g cukru
-
250 ml brusinkové šťávy
-
300 g sušených brusinek
-
1 pomeranč
Paštika
-
Pepř černý mletý Avokádo
-
1 lžička koření Tymián Avokádo
-
sůl podle chuti
-
1 vejce
-
4 lžička sušených brusinek
-
300 g mletého vepřového masa
-
1 velká cibule
-
50 g lískových oříšků
-
0.5 svazku šalvěje
-
olej
-
3 plátky toastového pečiva
Způsob přípravy
Do hrnce nalijeme brusinkovou šťávu, přidáme cukr, skořici a brusinky. Pomeranč omyjeme, nastrouháme trochu kůry a vymačkáme šťávu, přidáme do omáčky a vaříme při mírném ohni 10-15 minut. Odstraníme skořici. Omáčku můžeme podávat teplou nebo studenou.
Oloupeme cibuli a nakrájíme na malé kostičky. Rozdrobíme toasty. Šalvěj omyjeme a necháme okapat z vody, listy natrháme a jemně nasekáme. Na oleji opečeme cibuli do růžova. Rozdrobené toasty, mleté maso, mleté ořechy a sušené brusinky rozmačkáme s vejcem a cibulí, hodně dochutíme solí, tymiánem a pepřem. Nevelkou formu na pečení (asi 15 x 20 cm) natřeme olejem, přeložíme na ní připravenou hmotu a pečeme asi 30-40 minut při 200 °C. Paštiku vyjmeme z trouby a nakrájíme na plátky.
Řízečky lehce naklepeme, dochutíme solí a pepřem a smažíme na troše oleje asi 3-4 minuty po každé straně. Podáváme s paštikou a brusinkovou omáčkou.