Kategorie:
-
Druh jídla:
Dezerty a moučníky
-
Příležitost:
Pro každý den
-
Sezóna:
Podzim
-
Způsob vaření:
Pečení
Podzimní hruškový koláč
Suroviny
- 1 lžička Skořice mletá Avokádo
- 170 g másla
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička Muškatový ořech mletý Avokádo
- 1 citron (šťáva)
- 50 g krupice
- 3 lžíce vody nebo smetany
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 kg hrušek
- 5 lžic mandlových plátků
Způsob přípravy
Mouku prosejeme přes sítko. Do mouky uděláme důlek a vlijeme do něj vodu nebo smetanu, přidáme cukr a špetku soli. Poté přidáme vychlazené máslo nakrájené na kostky. Těsto rychle spracujeme rukama. Vytvarujeme do hladké koule a necháme odležet hodinu v ledničce.
Mezitím připravíme náplň - hrušky umyjeme, oloupeme a rozčtvrtíme. Čtvrtky hrušek zbavíme jádřinců a pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly. Čtvrtky obalíme v koření smíchaným s hnědým cukrem a plátcích mandlí a „marinujeme”.
Koláčovou formu vymažeme máslem. Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby bylo i na bocích. Těsto propícháme vidličkou. Hrušky vkládáme těsně vedle sebe, vyskládané hrušky posypeme zbytkem mandlových plátků. Pečeme 45 minut na 200 °C. Před podáváním bohatě posypeme moučkovým cukrem.