Podzimní hruškový koláč

Kategorie:

Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Podzim
Způsob vaření: Pečení

Suroviny

  • 1 lžička Skořice mletá Avokádo
  • 170 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička Muškatový ořech mletý Avokádo
  • 1 citron (šťáva)
  • 50 g krupice
  • 3 lžíce vody nebo smetany
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 kg hrušek
  • 5 lžic mandlových plátků

Způsob přípravy

Mouku prosejeme přes sítko. Do mouky uděláme důlek a vlijeme do něj vodu nebo smetanu, přidáme cukr a špetku soli. Poté přidáme vychlazené máslo nakrájené na kostky. Těsto rychle spracujeme rukama. Vytvarujeme do hladké koule a necháme odležet hodinu v ledničce.

Mezitím připravíme náplň - hrušky umyjeme, oloupeme a rozčtvrtíme. Čtvrtky hrušek zbavíme jádřinců a pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly.  Čtvrtky obalíme v koření smíchaným s hnědým cukrem a plátcích mandlí a „marinujeme”.

Koláčovou formu vymažeme máslem. Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby bylo i na bocích. Těsto propícháme vidličkou. Hrušky vkládáme těsně vedle sebe, vyskládané hrušky posypeme zbytkem mandlových plátků. Pečeme 45 minut na 200 °C. Před podáváním bohatě posypeme moučkovým cukrem.