Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Suroviny

Játrové knedlíčky

Způsob přípravy

Očištěné a omyté husí drůbky dáme do většího hrnce a zalijeme 3 litry studené vody. Osolíme a přivedeme k varu. Vzniklou pěnu odstraníme.

Stáhneme plamen, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a koření. Vývar necháme pomalu vařit. Vaříme bez pokličky, cca 2 hodiny. Pěnu průběžně odstraňujeme.

 Husí játra odblaníme a pomeleme. K játrům přidáme vejce, utřený česnek, změklé máslo, sůl, pepř a Polévkové bylinky. Směs zahustíme strouhankou. Játrové knedlíčky necháme v lednici 15 minut odležet. Z odleženého těsta tvarujeme knedlíčky. Vaříme v osolené vodě asi 3-4 minuty, uvařené knedlíčky vyplavou.

Husí vývar po dvou hodinách scedíme  a zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z másla a mouky. Dobře promícháme a necháme minimálně 30 minut povařit na mírném ohni.

Do zahuštěné polévky přidáme drůbky, obrané maso a část nahrubo nastrouhané zeleniny. Polévku dochutíme muškátovým ořechem, solí a pepřem. Zjemníme smetanou.

Před podáváním játrové knedlíčky prohřejeme, dáme je na dno talíře a zalijeme horkou polévkou. Vše posypeme nasekanou zelenou petrželkou.