Výrobek použitý v receptu
Kategorie:
-
Druh jídla:
Polévky
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Vaření
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky
Suroviny
- 2 Bobkový list Avokádo
- 5 kuliček Nové koření celé Avokádo
- 10 kuliček Pepř černý celý Avokádo
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 petržele
- 2 mrkve
- Muškatový ořech mletý Avokádo
- sůl, pepř dle chuti
- 1 malý celer
- 1 husí drůbky (krk, křídla, srdce, žaludek)
- 100 ml smetany
Játrové knedlíčky
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- strouhanka
- 50 g změklého másla
- 1 lžíce Polévkové bylinky Avokádo
- 1 husí játra
- sůl, pepř
Způsob přípravy
Očištěné a omyté husí drůbky dáme do většího hrnce a zalijeme 3 litry studené vody. Osolíme a přivedeme k varu. Vzniklou pěnu odstraníme.
Stáhneme plamen, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a koření. Vývar necháme pomalu vařit. Vaříme bez pokličky, cca 2 hodiny. Pěnu průběžně odstraňujeme.
Husí játra odblaníme a pomeleme. K játrům přidáme vejce, utřený česnek, změklé máslo, sůl, pepř a Polévkové bylinky. Směs zahustíme strouhankou. Játrové knedlíčky necháme v lednici 15 minut odležet. Z odleženého těsta tvarujeme knedlíčky. Vaříme v osolené vodě asi 3-4 minuty, uvařené knedlíčky vyplavou.
Husí vývar po dvou hodinách scedíme a zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z másla a mouky. Dobře promícháme a necháme minimálně 30 minut povařit na mírném ohni.
Do zahuštěné polévky přidáme drůbky, obrané maso a část nahrubo nastrouhané zeleniny. Polévku dochutíme muškátovým ořechem, solí a pepřem. Zjemníme smetanou.
Před podáváním játrové knedlíčky prohřejeme, dáme je na dno talíře a zalijeme horkou polévkou. Vše posypeme nasekanou zelenou petrželkou.