Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Kategorie:

Druh jídla: Polévky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Vaření

Suroviny

  • 2 Bobkový list Avokádo
  • 5 kuliček Nové koření celé Avokádo
  • 10 kuliček Pepř černý celý Avokádo
  • 1 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 petržele
  • 2 mrkve
  • Muškatový ořech mletý Avokádo
  • sůl, pepř dle chuti
  • 1 malý celer
  • 1 husí drůbky (krk, křídla, srdce, žaludek)
  • 100 ml smetany

Játrové knedlíčky

  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • 50 g změklého másla
  • 1 lžíce Polévkové bylinky Avokádo
  • 1 husí játra
  • sůl, pepř

Způsob přípravy

Očištěné a omyté husí drůbky dáme do většího hrnce a zalijeme 3 litry studené vody. Osolíme a přivedeme k varu. Vzniklou pěnu odstraníme.

Stáhneme plamen, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a koření. Vývar necháme pomalu vařit. Vaříme bez pokličky, cca 2 hodiny. Pěnu průběžně odstraňujeme.

 Husí játra odblaníme a pomeleme. K játrům přidáme vejce, utřený česnek, změklé máslo, sůl, pepř a Polévkové bylinky. Směs zahustíme strouhankou. Játrové knedlíčky necháme v lednici 15 minut odležet. Z odleženého těsta tvarujeme knedlíčky. Vaříme v osolené vodě asi 3-4 minuty, uvařené knedlíčky vyplavou.

Husí vývar po dvou hodinách scedíme  a zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z másla a mouky. Dobře promícháme a necháme minimálně 30 minut povařit na mírném ohni.

Do zahuštěné polévky přidáme drůbky, obrané maso a část nahrubo nastrouhané zeleniny. Polévku dochutíme muškátovým ořechem, solí a pepřem. Zjemníme smetanou.

Před podáváním játrové knedlíčky prohřejeme, dáme je na dno talíře a zalijeme horkou polévkou. Vše posypeme nasekanou zelenou petrželkou.