Kategorie:
-
Druh jídla:
Ryby a mořské plody
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Houbařská sezóna
-
Způsob vaření:
Vaření
Aromatické filé z halibuta na liškách v krémové omáčce
Suroviny pro 4 osoby:
- 600 g vykostěného filé z halibuta bez kůžičky
- 1 citrón
- 6 cherry rajčátek
- 80 g sušených rajčat, nakrájených na proužky
- 8 velkých kaparů
- 50 g parmazánu
- 1 svazek rukoly
Marináda
- 1 lžíce směsi Ryby Avokádo
- 50 ml olivového oleje
- 1 lžička nasekaných kaparů
- 1 lžíce bazalkového pesta
Lišková omáčka
- Pepř černý mletý Avokádo
- Česneková sůl Avokádo
- 50 ml bílého vína
- 200 g lišek nebo jiných hub
- 100 ml smetany (36%)
- několik snítek čerstvého fenyklu
- 1 malá cibule
Způsob přípravy
Omyté a osušené filé z halibuta nakrájíme na 4 stejné části, naložíme v olivovém oleji s pestem, kapary a kořenícím přípravkem Ryby a necháme asi 2 hodiny odležet v chladničce.
Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme očištěné lišky a po chvíli zalijeme bílým vínem a smetanou. Všechno dusíme, dokud omáčka nezhoustne, pak přidáme nasekaný fenykl a dochutíme česnekovou solí a pepřem.
Omytou rukolu smícháme s kousky cherry rajčátek, sušenými rajčaty a kapary.
Vyjmeme rybu z marinády, položíme na plech a pečeme 15 minut při 180 ° C.
Na talíře dáme připravenou rukolu a horké houby. Z trouby vyjmeme aromatického halibuta a klademe na houby, pak posypeme jemně nastrouhaným parmazánem a pokapeme houbovou omáčkou. Připravené podáváme s kousky citrónu.