Výrobek použitý v receptu
Kategorie:
-
Druh jídla:
Zvěřina a králičí maso
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Zabíjačka
-
Způsob vaření:
Pečení
Zvěřinová paštika s marinovanou hruškou a brusinkovou omáčkou
Suroviny:
- Bobkový list Avokádo
- Majoránka Avokádo
- Nové koření mleté Avokádo
- Pepř černý mletý Avokádo
- Zázvor mletý Avokádo
- 2 cibule
- 100 g telecích jater
- 3 vejce
- 2 stroužky česneku
- 200 g srnčí svíčkové
- 1-1,5 kg zvěřiny
- 100 g sádla
- 150 g bůčku nakrájeného na plátky
- 1 mrkev nakrájená na kostičky
- 1 petržel (kořen) nakrájená na kostičky
- hrst vařených sušených hub, nakrájených na nudličky
- 1 suchá houska
- trochu brandy
- strouhaný křen
- brusinky (džem)
Způsob přípravy
Zvěřinu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky (srnčí svíčkovou necháme v celku). Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. 100 g bůčku a sádlo rozpustíme v hrnci na mírném ohni, následně na tomto tuku osmažíme maso. Přidáme cibuli, česnek, zeleninu a sušené houby. Vše dochutíme solí, pepřem a přidáme malé množství koření. Vaříme doměkka asi 1 hodinu, pokud je to nutné, podlijeme vínem nebo vývarem. Při konci dušení přidáme spařená játra a housku a ještě chvilku vaříme. Všechno necháme odležet na chladném místě.
Svíčkovou oddělíme od hmoty a nakrájíme na kostky. Zbytek třikrát pomeleme. Následně přidáme nakrájenou svíčkovou, vejce a brandy. Vytvarujeme jednotnou hmotu a dochutíme solí a pepřem.
Zbytek plátků bůčku vložíme na plech s vyšším okrajem, doplníme masovou směsí. Plech pečlivě zabalíme do potravinářské fólie, následně ji zabalíme do alobalu. Paštiku pečeme hodinu ve vodní lázni při teplotě 140 °C.
Po vychlazení paštiku nakrájíme a ozdobíme nakládanými hruškami. Podáváme se strouhaným křenem a brusinkami.