Zvěřinová paštika s marinovanou hruškou a brusinkovou omáčkou

Kategorie:

Druh jídla: Zvěřina a králičí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Zabíjačka
Způsob vaření: Pečení

Suroviny:

  • Bobkový list Avokádo
  • Majoránka Avokádo
  • Nové koření mleté Avokádo
  • Pepř černý mletý Avokádo
  • Zázvor mletý Avokádo
  • 2 cibule
  • 100 g telecích jater
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g srnčí svíčkové
  • 1-1,5 kg zvěřiny
  • 100 g sádla
  • 150 g bůčku nakrájeného na plátky
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 1 petržel (kořen) nakrájená na kostičky
  • hrst vařených sušených hub, nakrájených na nudličky
  • 1 suchá houska
  • trochu brandy
  • strouhaný křen
  • brusinky (džem)

Způsob přípravy

Zvěřinu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky (srnčí svíčkovou necháme v celku). Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. 100 g bůčku a sádlo rozpustíme v hrnci na mírném ohni, následně na tomto tuku osmažíme maso. Přidáme cibuli, česnek, zeleninu a sušené houby. Vše dochutíme solí, pepřem a přidáme malé množství koření. Vaříme doměkka asi 1 hodinu, pokud je to nutné, podlijeme vínem nebo vývarem. Při konci dušení přidáme spařená játra a housku a ještě chvilku vaříme. Všechno necháme odležet na chladném místě.

Svíčkovou oddělíme od hmoty a nakrájíme na kostky. Zbytek třikrát pomeleme. Následně přidáme nakrájenou svíčkovou, vejce a brandy. Vytvarujeme jednotnou hmotu a dochutíme solí a pepřem.

Zbytek plátků bůčku vložíme na plech s vyšším okrajem, doplníme masovou směsí. Plech pečlivě zabalíme do potravinářské fólie, následně ji zabalíme do alobalu. Paštiku pečeme hodinu ve vodní lázni při teplotě 140 °C.

Po vychlazení paštiku nakrájíme a ozdobíme nakládanými hruškami. Podáváme se strouhaným křenem a brusinkami.