Vepřovou plec vcelku důkladně ze všech stran ochuťte směsí koření Krkovička. Zbytek koření nechejte stranou.
V hrnci nebo pekáči, který můžete používat na plotnu i do trouby, zahřejte olej a maso na něm ze všech stran opečte. Vyndejte maso na talíř a místo něj na rozehřátý olej vsypejte cibuli - oloupanou a nakrájenou na čtvrtky. Opékejte dozlatova.
Vraťte k cibuli maso, přidejte najemno nasekaný česnek, zbytek koření a zalijte vše ajvarem. Přidejte přibližně 1 dcl vody nebo vývaru.
Přiklopte poklicí a pečte na 170 °C, přibližně 2 hodiny.
Podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.
Kroupy uvařte doměkka. Ochuťte solí.
Upečené maso nakrájejte na plátky. Celý obsah pekáče - cibuli, česnek, ajvar i šťávu, která se vypekla použijete na kroupy. Kroupy dejte do pekáče (po vyndání masa) a promíchejte. Vmíchejte ještě nakrájenou jarní cibulku.
Ihned podávejte - maso s kroupami.