KRÁLÍK NA SMETANĚ

Kategorie:

Druh jídla: Zvěřina a králičí maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Vaření

Suroviny

  • 1 ks Bobkový list Avokádo
  • 5 kuliček Jalovec celý Avokádo
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • 100 gramů slaniny
  • 1 lžička Hořčice Česká Avokádo
  • kousek másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky Pepřové koření
  • 1 králík (nebo 4 stehna)
  • 40- 50 g hladké mouky
  • ocet podle chuti
  • cukr podle chuti

Způsob přípravy

Porce králíka omyjte a osušte. Osolte ze všech stran, ochuťte Pepřovým kořením.

Slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli také nadrobno. Obojí opečte na rozpuštěném másle, ve větším hrnci. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev. Nakonec opečte i králíka.

Koření můžete zavřít do plátku gázy, bude se pak lépe „lovit“. Přidejte do hrnce a  pár minut společně opékejte. Zalijte vodou tak, aby byly porce králíka ponořeny. Na plotně duste pod pokličkou doměkka. Kdo chce, může na nízkou teplotu péct v troubě.

Měkké porce králíka vyjměte z vývaru. Vyndejte také koření. Vývar se zeleninou a slaninou rozmixujte dohladka.

V hrnci si připravte jíšku - rozpusťte máslo, rozmíchejte v něm hladkou moukou a zalijte rozmixovanou omáčkou. Důkladně promíchejte, aby v omáčce nebyly hrudky. Vařte 15 minut, omáčka zhoustne.

 

Přidejte smetanu, promíchejte a vařte dalších 5 minut. Dochuťte podle vlastního vkusu - dokyselte citronem nebo trochou octa, případně špetkou cukru, solí, špetkou pepře. Jak vám vyhovuje. Výborně doladíte hořčicí.