CHILLI CON CARNE

Kategorie:

Druh jídla: Hovězí a telecí maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Vaření

Suroviny

  • 1 lžička Chilli mleté Avokádo
  • 1 lžička Paprika sladká mletá Avokádo
  • 1 cibule
  • olej
  • 500 gramů mletého hovězího masa
  • 1 plechovka červených fazolí
  • sůl a pepř
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 menší červená paprika
  • 100 gramů kukuřice
  • 500 gramů pasírovaných rajčat
  • 2-3 lžičky třtinového cukru
  • 2 čtverečky hořké čokolády

Způsob přípravy

Oloupanou cibuli nakrájejte na drobné kostičky. V hluboké pánvi rozehřejte olej, na který dejte osmahnout cibuli. Přidejte jemně nasekaný česnek, sladkou papriku a chilli. Nechejte pět minut opéct, aby se všechny chutě promísily. Dále přidejte na kostičky nakrájenou červenou papriku, kukuřici a po chvíli i mleté maso.  Jakmile je maso osmahnuté, přidejte rajčatovou šťávu, promíchejte a dle potřeby přidejte trochu vody či masového vývaru. Dochuťte solí, pepřem a dle potřeby i cukrem. Směs přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu, přiklopte pokličkou a nechejte asi 20 minut probublávat. Občas je potřeba směs promíchat a zkontrolovat, zda se omáčka příliš neodpařila a nezačíná se připalovat ke dnu. Pokud ano, přidejte trochu vody. 

Teď je ten správný čas na fazole. Ideální jsou fazole z plechovky, ze kterých slijete vodu.  Pokrm opět promíchejte a ještě chvíli povařte. Chilli con carne musí být krásně husté a přitom šťavnaté.

Na samotný závěr přidejte hořkou čokoládu. Ideální přílohou je jasmínová rýže nebo tortilly.