Připravte si velký nerezový hrnec. Nasypejte do něj cukr a rozprostřete ho co nejvíce rovnoměrně. Pokapejte třemi lžícemi vody.
Zapněte na střední teplotu a nechejte zkaramelizovat dozlatova. Nečekejte na sytě hnědou barvu, ať nezhnědne příliš a nezhořkne. Zalijte vodou (pozor, ať se přitom neopaříte a nespálíte) a nechte už jen mírně povařit, dokud se karamel nerozpustí. Buďte trpěliví, pokud jste při míchání karamelu nadělali nějaké hrudky, budou se rozpouštět déle. Ale rozpustí se.
Přidejte koření a pomeranč s citronem, nakrájené na kousky. 5 minut povařte a nechejte přes noc v chladu odležet.
Druhý den znovu prohřejte, přeceďte přes plátýnko, nalijte do velké lahve (třeba od vína) a uložte do tmy.
Sirup podle potřeby přilévejte do zahřátého vína. Už nevařte. Ještě ozdobte kouskem pomeranče nebo citronu.