Vánoční pečená šunka

Kategorie:

Druh jídla: Vepřové maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Vánoce
Způsob vaření: Pečení

Suroviny

  • Mořská sůl Mlýnek Avokádo
  • snítky rozmarýnu
  • 600 g vepřové šunky vcelku

Marináda

  • 1 lžičky Tymián Avokádo
  • Mořská sůl Mlýnek Avokádo
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Pepř barevný Mlýnek Avokádo
  • 1 lžička Rozmarýn Avokádo

Způsob přípravy

Šunku zavážemě provázkem, aby při pečení nedošlo k rozpadnutí. Na marinádu si smícháme všechny ingredience, šunku v ní pořádně obalíme a necháme ji přes noc marinovat v chladu.

Šunku i s marinádou dáme do pekáče a pečene 1,5 hodina na teplotu 180 °C. Doba pečení záleží na velikosti šunky. Upečená šunka by měla být zvenku dozlatova a uprostřed pěkně šťavnatá.

Podáváme s pečenými brambory. Ale můžeme připravit i na studeno do sendviče.

 

K pečené šunce se skvěle hodí křen.