Výrobek použitý v receptu
Kategorie:
-
Druh jídla:
Skopové a jehněčí maso
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Pečení
Jehněčí kýta na rozmarýnu s pečenými bramborami a řepou v medu
Suroviny pro 4 osoby:
- 2 kusy Hřebíček celý Avokádo
- 4 kuličky Jalovec celý Avokádo
- Pepř černý mletý Avokádo
- 0.5 lžičky koření Zázvor mletý Avokádo
- 1 lžíce směsi Americké brambory Avokádo
- 100 ml olivového oleje
- 1 citrón
- 2 lžíce medu
- 1 lžička másla
- sůl dle chuti
- 8 brambor
- 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 4 plátky z jehněčí kýty (každá cca 250 g)
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 2 velké červené řepy
- 50 ml třešňovice
Způsob přípravy
Očištěné kýty omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem a následně naložíme v olivovém oleji, česneku, rozmarýně, pepři, jalovci a soli. Kýty obložíme plátkycitrónu, zabalíme do alobalu a pečeme asi hodinu při teplotě 140 ° C.
Řepu oloupeme, uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Pak ji nakrájíme na čtvrtky a osmažíme na másle. Po chvíli zalijeme třešňovicí a přidáme hřebíčky a zázvor. Když se alkohol částečně odpaří, přidáme med a krátce dusíme.
Brambory důkladně omyjeme, přeložíme do žáruvzdorné nádoby, pokapeme olivovým olejem, posypeme přípravkem Americké brambory a pečeme asi 1,5 hodiny při teplotě 140 ° C.
Maso vyjmeme z trouby, rozbalíme a uložíme na talíř. Vzniklou šťávu zredukujeme a přidáme smetanu. Kýty zalijeme omáčkou a podáváme s pečenými brambory a aromatickou řepou s medem.