Kategorie:
-
Druh jídla:
Hovězí a telecí maso
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Grilování
Steak mignon se zapečeným chřestem v holandské omáčce
Suroviny pro 4 osoby:
- Pepř černý mletý Avokádo
- 6 lžic olivového oleje
- 800 g hovězí svíčkové
- 1 lžíce pražených piniových oříšků
- sůl dle chuti
- 1 lžíce nasekaných kaparů
- dužina ze dvou oloupaných rajčat
- 1 stroužek česneku (rozdrcený)
- několik nasekaných lístků bazalky
- 200 g oloupaného zeleného chřestu
- 60 g nastrouhaného parmezánu
- cukr
Marináda
- 100 ml olivového oleje
- 1 balení směsi Steak Avokádo
- 1 lžíce plnotučné hořčice
Holandská omáčka
- sůl dle chuti
- 4 žloutky
- 60 ml ohřátého bílého vína
- šťáva z ½ limetky
- 0.05 lžičky omáčky Tabasco
- 100 ml rozpuštěného teplého másla
Způsob přípravy
Omyté, očištěné a osušené hovězí nařízneme napříč na 8 medailonů, naložíme do marinády, kterou připravíme ze všech ingrediencí a necháme odležet v chladničce.
Na hrnec s mírně vroucí vodou postavíme mísu. Do té mísy přidáme žloutky, víno, limetkovou šťávu a Tabasco. Vše rozšleháme metlou do hladka, postupně přidáváme máslo, a pokračujeme ve šlehání, dokud směs nezíská konzistenci majonézy, následně osolíme.
Rajčata nakrájíme na kostičky a smícháme s olivovým olejem, piniovými oříšky, kapary, česnekem a nasekanou bazalku. Vše dochutíme solí a pepřem.
Chřest uvaříme ve vroucí osolené vodě se špetkou cukru, následně uložíme na plech a dáme zapéct do rozehřáté trouby.
Hovězí maso vyjmeme z marinády a grilujeme 5 minut na každé straně. Šťavnaté maso uložíme na zapečený chřest, a nahoru dáme dříve připravená rajčata s kapary a piniovými oříšky. Před podáváním vše posypeme parmezánem.