BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY

Suroviny

těsto

  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 30 g cukru

náplň

  • 300 g čerstvých nebo mražených borůvek
  • 3 lžíce cukru

na ozdobu

Způsob přípravy

V míse smíchejte teplé mléko s cukrem a droždím. Nechte stát asi 10 minut, dokud na povrchu nevyskočí bubliny.

Do velké mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, rozpuštěné máslo a vejce. Přidejte kvásek.

Vše dobře promíchejte a hněťte těsto, dokud nebude hladké a pružné. Můžete použít kuchyňský robot s hnětacím hákem, aby to bylo snazší.

Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

 

Po vykynutí těsto přendejte na pomoučený vál a rozválejte ho na tloušťku asi 1 cm.

Těsto nakrájejte na čtverce o velikosti asi 10x10 cm.

Na každý čtverec položte trochu borůvek a posypte je cukrem.

Čtverce těsta pečlivě zabalte do tvaru knedlíku, aby borůvky byly uvnitř a těsto dobře drželo.

Přiveďte velký hrnec s osolenou vodou k varu.

Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte je asi 8-10 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat. Kdo chce, může knedlíky vařit v páře.

 

Připravte si tvaroh, který dochutíte skořicí a cukrem. Do talířů dejte ochucený tvaroh a na něj hotové knedlíky přendejte na talíř, polijte rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem.