Kategorie:
-
Druh jídla:
Sladká jídla
-
Příležitost:
Pro každý den
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Vaření
BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY
Suroviny
těsto
- špetka soli
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 30 g rozpuštěného másla
- 20 g čerstvého droždí
- 30 g cukru
náplň
- 300 g čerstvých nebo mražených borůvek
- 3 lžíce cukru
na ozdobu
- 2 lžičky Skořice mletá Avokádo
- 50 g rozpuštěného másla
- 500 g polotučného tvarohu
- moučkový cukr podle chuti
Způsob přípravy
V míse smíchejte teplé mléko s cukrem a droždím. Nechte stát asi 10 minut, dokud na povrchu nevyskočí bubliny.
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, rozpuštěné máslo a vejce. Přidejte kvásek.
Vše dobře promíchejte a hněťte těsto, dokud nebude hladké a pružné. Můžete použít kuchyňský robot s hnětacím hákem, aby to bylo snazší.
Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto přendejte na pomoučený vál a rozválejte ho na tloušťku asi 1 cm.
Těsto nakrájejte na čtverce o velikosti asi 10x10 cm.
Na každý čtverec položte trochu borůvek a posypte je cukrem.
Čtverce těsta pečlivě zabalte do tvaru knedlíku, aby borůvky byly uvnitř a těsto dobře drželo.
Přiveďte velký hrnec s osolenou vodou k varu.
Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte je asi 8-10 minut, dokud nevyplavou na povrch.
Knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat. Kdo chce, může knedlíky vařit v páře.
Připravte si tvaroh, který dochutíte skořicí a cukrem. Do talířů dejte ochucený tvaroh a na něj hotové knedlíky přendejte na talíř, polijte rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem.