ZADĚLÁVANÉ KEDLUBNY

Surovina

Způsob přípravy

Kedlubny zbavte listů a oloupejte. Mladší a svěží listy si nechejte stranou. Kedlubny můžete nastrouhat na hrubém struhadle, nakrájet na plátky nebo na kostičky. Ve velké hrnci rozpusťte polovinu másla. Vsypejte na něj kedlubny. Ochuťte solí, pepřem, novým kořením a cukrem. Společně chvíli restujte.

Zalijte kedlubny vodou tak, aby byly všechny ponořené, více ne. Nedávejte zbytečně moc vody. Ztlumte teplotu a přikryjte poklicí. Vařte doměkka, průběžně kontrolujte. Doba vaření závisí na velikosti kedlubnových kousků. Nastrouhané kedlubny budou měkké za chvilku, ty na kostky budou potřebovat asi 10 minut.

Voda z měkkých kedluben je téměř vyvařená. Přidejte zbytek másla a zaprašte moukou. Promíchejte, zalijte smetanou. Vsypejte pár kedlubnových lístků nakrájených nadrobno. Opět promíchejte a při mírné teplotě asi 10 až 15 minut povařte. Průběžně míchejte. 

Podávejte s vařeným vejcem nebo vařeným hovězím masem a brambory. 

 

Náš tip: Místo sladké smetany můžete použít zakysanou smetanu.