Výrobek použitý v receptu
Kategorie:
-
Druh jídla:
Předkrmy a chuťovky
-
Příležitost:
Pro každý den
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Pečení
CIBULOVÝ KOLÁČ SE SLANINOU
Suroviny
těsto
- špetka soli
- 400 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- špetka cukru
- 100 g vlažné vody
- 100 g slunečnicového oleje
náplń
- 2 lžíce Tymián Avokádo
- 4 lžíce strouhanky
- 3 vejce
- Pepř barevný Mlýnek Avokádo
- špetka Muškatový ořech mletý Avokádo
- 200 ml smetany ke šlehání
- Himálajská sůl Avokádo
- 150 g nastrouhané goudy
- 500 g cibule, nakrájené na tenká kolečka
- 150 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
Způsob přípravy
Příprava těsta:
Ve vlažné vodě rozmíchejte cukr. Rozdrobte droždí a nechejte pár minut stát na teplém místě. Na povrchu se vytvoří bubliny. Do mísy robota nebo do mísy, kde budete míchat těsto ručně, vsypejte mouku, sůl a nalijte olej. Přidejte vodu s droždím. Umíchejte hladké nelepivé těsto, které nechejte půl hodiny kynout na teplém místě.
Předehřejte troubu na 180°C.
Příprava náplně:
Na pánvi na střední teplotu rozehřejte olej nebo máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje, asi 10-15 minut. Přidejte slaninu a smažte, dokud není křupavá. Odstavte z ohně a nechte odstát.
Ve velké míse smíchejte smetanu, vejce, strouhaný sýr, sůl, pepř, tymián a muškátový oříšek. Přidejte směs cibule a slaniny a dobře promíchejte.
Připravte si koláčovou formu o průměru přibližně 26 cm. Vymažte ji olejem. Vykynuté těsto si rozválejte na kruh o průměru asi 33 cm. Natvarujte do připravené formy. Zvedněte hodně okraje.
Na dno nasypejte strouhanku. A na ni opatrně nalijte připravenou náplň.
Pečte asi 50 minut na 180 °C. Pokud začne povrch moc tmavnout, překryjte jej alobalem.
Před podáváním nechejte asi půl hodiny odpočinout - ztuhnout.
Tento cibulový koláč je chutný jak teplý, tak studený. Podávejte s čerstvým salátem.