Kategorie:
-
Druh jídla:
Skopové a jehněčí maso
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Velikonoce
-
Způsob vaření:
Pečení
JEHNĚČÍ NA POVIDLECH A KOŘENOVÉ ZELENINĚ
Suroviny
- 2 lžíce Mletá masa Avokádo
- Mořská sůl Mlýnek Avokádo
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 šalotky
- 2 mrkve
- kousek celeru
- Pepř barevný Mlýnek Avokádo
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce povidel
- 300 ml červeného vína
- 50 g másla
- 2 jehněčí kolínka
- 1 větší petržel
Způsob přípravy
Připravte si velký pekáč, litinový hrnec nebo podobnou nádobu, která se dá používat na plotně v troubě.
Rozehřejte v ní olej a dejte na něj opékat jehněčí kolínka, pěkně ze všech stran. Vyndejte je ven a místo nich vsypejte do hrnce nahrubo nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a všechnu zeleninu. Opékejte dozlatova, na střední teplotu. Ochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i trochu tymiánu.
Nakonec vmíchejte i povidla a ještě pět minut opékejte.
Kolínka ochuťte směsí koření na mletá masa a vraťte do hrnce.
Zalijte červeným vínem a zvyšte teplotu. Téměř veškeré víno zprudka vyvařte. Zalijte přibližně 300 ml vody nebo vývaru, přiklopte poklicí a dejte to trouby vyhřáté na 170 °C.
Pečte asi 2,5 až 3 hodiny, dokud nebude maso měkké.
Maso vyndejte z hrnce ven a zbylý obsah rozmixujte dohladka. Dejte do hrnce na plotnu, přilijte smetanu, a vařte asi 5 minut. Nakonec vmíchejte kousek studeného másla.
Podávejte se šťouchanými bramborami, do kterých jste vmíchali sušený medvědí česnek Avokádo. Pokud je zrovna sezona medvědího česneku, vmíchejte do brambor nasekaný čerstvý medvědí česnek.