Kategorie:
-
Druh jídla:
Omáčky a dipy
-
Příležitost:
Pro každý den
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Vaření
UZENÉ MASO S KŘENOVOU OMÁČKOU A ROZPEKY
omáčka
- 2 lístky Bobkový list Avokádo
- 5 kuliček Nové koření celé Avokádo
- 10 kuliček Pepř černý celý Avokádo
- sůl podle chuti
- 1 cibule
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 g hladké mouky
- 100 g másla
- 600 ml vývaru
- 1/2 lžíce krupicového cukru
- 4 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu
rozpeky
- 1 žloutek
- 2 lžičky soli
- 3 lžíce sádla
- 500 g hladké mouky
- 250 ml polotučného mléka
- 1 kostka čerstvého droždí
- špetka cukru
k podávání
- 4 plátky uzeného masa
Způsob přípravy
Rozpeky
Do vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte tak dlouho, dokud na povrchu nevyskočí bubliny - kvásek je připravený. Smíchejte spolu s ostatními surovinami a vypracované těsto nechejte odpočívat na teplém místě přibližně 45 minut, až hodinu. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
Z vykynutého těsta tvarujte bochánky, skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Pečte dozlatova a nechejte vychladnout na mřížce.
Omáčka
Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dejte na něj opékat nadrobno nakrájenou cibuli. Nechejte ji zesklovatět a zasypejte moukou. Promíchejte a chvíli jíšku zasmažte. Zalijte vývarem, promíchejte, případně prošlehejte metličkou, aby v omáčce nebyly hrudky.
Ochuťte cukrem a 1 lžičkou soli. Přidejte všechno koření a provařte 15 minut.
Přidejte do omáčky křen a ještě dalších 10 minut vařte. Nezapomínejte míchat, aby se omáčka nepřipálila.
Vyndejte z omáčky koření a rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu a ještě 5 minut povařte.
Podávejte s plátky uzeného masa, opečenými nasucho na pánvičce.