Kategorie:
-
Druh jídla:
Přílohy
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Vánoce
-
Způsob vaření:
Pečení
KLETZENBROT
rozkvas
- 200 g podmáslí
- 3 lžíce žitné mouky
- 2 lžíce žitného kvasu
po 12 hodinách přidejte ke kvasu
- 1 lžička Citrónová kůra Avokádo
- 2 lžičky Skořice mletá Avokádo
- 4 lžíce rumu
- 1 lžička Alpská sůl s jódem
- 200 g pšeničné mouky
- 150 g směsi sušeného ovoce
- 50 g rozinek
- 50 g kandované pomerančové kůry
- 200 g směsi ořechů
- 100 ml podmáslí
Způsob přípravy
Nejprve si připravte kvas. Podmáslí, mouku a žitný kvas smíchejte, přikryjte, aby neokoral a nechejte na teplém místě 12 hodin. Jak poznáte, že je rozkvas připravený? Ve směsi uvidíte malé bublinky a naroste jeho objem.
Zároveň s přípravou rozkvasu připravte sušené ovoce. Větší kousky - sušené švestky, hrušky, jablka, nasekejte na menší kousky. Dejte do misky. Přidejte rozinky a kandovanou pomerančovou kůru. Zalijte rumem a nechejte v lednici odstát stejných 12 hodin, jak dlouho bude zrát rozkvas.
Po 12 hodinách smíchejte rozkvas s rumovým ovocem, přidejte nasekané ořechy, podmáslí, sůl, citronovou kůru, skořici a mouku. Umíchejte hutné těsto, které nechte hodinu kynout v míse.
Připravte si formu na toastový chleba nebo srnčí hřbet. Lehce ji vymažte olejem a vložte do ní těsto. Přikrejte utěrkou a nechejte dvě hodiny kynout při pokojové teplotě.
Troubu předehřejte na 180 °C a pečte hodinu.
Nechte vychladnout a nakrájejte.