Kategorie:
-
Druh jídla:
Polévky
-
Příležitost:
Pro každý den
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Vaření
CHŘESTOVÝ KRÉM
Suroviny
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 gramů bílého chřestu
- sůl podle chuti
- čerstvá pažitka
- 1 šalotka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- Pepř barevný celý Mlýnek Avokádo
Způsob přípravy
Chřest opatrně oloupejte, směrem od hlavičky dolů. Slupky nechejte stranou, odkrojte dřevnaté konce. Odkrojte hlavičky a zbylou část chřestu nakrájejte na špalíčky. Připravte si hrnec se zeleninovým vývarem a dejte do něj chřestové slupky. Vařte 15 minut na střední teplotu. Sceďte, slupky vyhoďte a do vývaru dejte na 3 minuty povařit chřestové hlavičky. Vyndejte z vývaru a nechejte stranou. V hrnci zahřejte olivový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou šalotku, dokud nezesklovatí. Neměla by být zlatavá. Kdo chce hustější krémovou polévku, může lehce zaprášit moukou a promíchat. Zalijte vývarem. Do vývaru dejte špalíčky chřestu, dochuťte solí a pepřem (někdy není sůl potřeba, záleží na chuti základního vývaru) a vařte 10 minut. Přidejte smetanu a ještě 5 minut provařte. Rozmixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem, dohladka.
Na talíři ozdobte pažitkou a chřestovými hlavičkami.