Kategorie:
-
Druh jídla:
Dezerty a moučníky
-
Příležitost:
Velikonoce
-
Sezóna:
Velikonoce
-
Způsob vaření:
Pečení
MAZANEC
Suroviny
- 2 lžičky Citrónová kůra Avokádo
- špetka soli
- 2 vejce
- 750 gramů polohrubé mouky
- 1 vejce na potření
- 150 gramů cukru krupice
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce cukr moučka (do kvásku)
- 125 gramů rozpuštěné a vychladlé Hery
- 350 ml plnotučného mléka
- hrozinky namočené v rumu
- mandle podle chuti
- plátky mandlí na posypání
Způsob přípravy
Mléko ohřejte tak, aby bylo lehce vlažné. Rozmíchejte do něj 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte odpočívat na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Takto je droždí připraveno k použití.
Mouku smíchejte se špetkou soli, citronovou kůrou a krupicovým cukrem. Přilijte mléko s droždím, rozpuštěnou a vychlazenou Heru, vyklepněte vejce, vsypejte mandle a hrozinky. Promíchejte ručně nebo v robotu, dokud nebude těsto hladké, vláčné a nelepivé.
Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi hodinu. Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta vypracujte úhledný bochánek, který dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do vyhřáté trouby.
Po deseti minutách pečení ztlumte teplotu na 150 °C a dopékejte asi hodinu. Řiďte se vlastní troubou a mazanec hlídejte, aby se nespálil. Hotový bude, až po vpíchnutí špejle do středu mazance, vyjde čistá, ne obalená těstem. Nechejte úplně vychladnout a poté krájejte.