Kategorie:
-
Druh jídla:
Dezerty a moučníky
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Pečení
JABLEČNÝ KOLÁČ
Těsto
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 320 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 160 g studeného másla
Náplň
- 4 kusy Hřebíček celý Avokádo
- 1 lžička Skořice mletá Avokádo
- 1 lžíce másla
- šťáva z 1 citrónu
- 3 lžíce hnědého cukru
- 4 jablka
- 80 ml vody
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Způsob přípravy
Příprava těsta:
Do prosáté hladké mouky zamíchejte bílý krupicový cukr a následně do něj nakrájejte studené máslo. Nyní ho co nejrychleji (aby máslo příliš netálo), ručně zapracujte do mouky s cukrem, aby vznikla konzistence drobenky. Do ní následně přidejte vanilkový extrakt a postupně dvě vejce. Vše co nejrychleji zpracujte v kompaktní těsto, a to dejte na 60 minut do lednice odpočívat a ztuhnout.
Příprava náplně:
Mezitím si nakrájejte na malé kousky 4 střední oloupaná jablka. V hrnci si rozpusťte máslo, přidejte do něho hnědý cukr, nakrájená jablka, citronovou šťávu, mletou skořici a hřebíčky. Vše podlijte asi 50 ml vody. Vařte pod pokličkou asi 10 minut. Nakonec do jablečné směsi dejte provařit ještě cca 30 ml vody, do které předem zamíchejte kukuřičný škrob. Jablečnou náplň nechte zchladnout a vyndejte z ní celé hřebíčky.
Dokončení:
Těsto rozdělte na 2 části v poměru 2:1. Větší část těsta rozválejte do kruhu a ten si opatrně přeneste na válečku do máslem vymazané koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň. Nakonec si rozválejte i druhou část těsta, rádlem tvořte proužky a ty klaďte přes sebe na jablečnou náplň. Pomocí vykrajovátek můžete na koláči ze zbytků těsta vytvořit dekoraci lístečků.
Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut při 170 ºC.