Kategorie:
-
Druh jídla:
Houbová jídla
-
Příležitost:
Pro každý den
-
Sezóna:
Houbařská sezóna
-
Způsob vaření:
Dušení
Houbová omáčka
Suroviny
- Pepř černý mletý Avokádo
- Houbové koření Avokádo
- sul
- 1 velká cibule
- 3 lžíce sádla
- 500 gramů hub z lesa
- 500 ml smetany na vaření
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1-2 lžíce bramborového škrobu
- 150 ml studené vody
Způsob přípravy
Sádlo rozehřejte v hrnci a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby. Ochuťte solí, pepřem a houbovým kořením. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Když se vám bude zdát, že se připalují, přidejte deci vody. Až přidáte vodu, zakryjte hrnec poklicí. Duste houby doměkka, na mírnou teplotu, ideálně 15 - 20 minut. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody. Sundejte poklici a a nalijte obě smetany, promíchejte a nechejte deset minut společně provařit. Ve studené vodě rozmíchejte bramborový škrob a nalijte do omáčky. Ideální je, když použijete lžíci škrobu asi na 50 ml vody a podle potřeby můžete přidat jak škrob, tak i trochu vody. Tak, abyste docílili ideální hustoty omáčky, kterou máte rádi.Prohřívejte ještě alespoň pět minut, dolaďte tu správnou hustotu a podávejte s takovou přílohou, jakou máte rádi. Můžete přidat i maso, třeba kuřecí prsa nebo vepřovou panenku či plátek hovězího masa.