Sekaná

Způsob přípravy

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a opečte na trošce oleje dozlatova. Nechejte vychladnout. Mleté maso osolte a ochuťte kořením. Přidejte vychladlou cibuli, vejce, 2 lžíce hořčice. Nakonec přidejte strouhanku. Tolik, aby směs na sekanou příliš nelepila.
Opět lehce promíchejte, rozdělte na bochánky, podle toho, jak velký máte pekáč. Každým bochánkem několikrát pořádně bouchněte o kuchyňskou linku. Tím se z masa dostane vzduch a sekaná vám nepopraská.
Vytvarujte bochánky a dejte na pekáč, zlehka vymazaný olejem. Povrch uhlaďte rukou a potřete hořčicí. Přiklopte víkem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 45 minut až hodinu (to podle velikosti bochánků). Kontrolujte ji, pravidelně polévejte výpekem a možná, že bude potřeba podlít trochou vody (ale to spíš ne, záleží na tom, jak tučné maso máte).
Hotová sekaná má krásně zlatohnědou barvu. Vyndejte ji z trouby a nechejte deset minut odpočívat. Až poté krájejte.