Výrobek použitý v receptu
Kategorie:
-
Druh jídla:
Drůbež
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Podzim
-
Způsob vaření:
Pečení
Pečená husa s dýňovým zelím
Pečená husa
- 3 lístků Bobkový list Avokádo
- 1 lžička Kmín celý Avokádo
- 1 lžička Majoránka Avokádo
- 4 kuliček Nové koření celé Avokádo
- 3 jablka
- sůl, pepř dle chuti
- 1 lžíce Rozmarýn Avokádo
- mléko
Dýňové zelí
- sůl, cukr (podle chuti)
- 2 cibule
- 4 lžičky másla
- 2 lžičky octu
- 1 kg Dýně hokkaido
- 1 lžíce Rozmarýn Avokádo
- voda na podlití
Způsob přípravy
Husu nasolíme, zalijeme mlékem a necháme ji jeden den marinovat. Poté ji vyjmeme z mléka, opláchneme ve vodě a pečlivě osušíme.
Husu potřeme zvenku a zevnitř směsí z rozetřeného česneku, rozmarýnu, majoránky, pepře a kmínu. Zvenku ji obložíme bobkovými listy a novým kořením. Dovnitř vložíme jablka a husu zašijeme.
Takto připravenou ji položíme hřbetem dolů do pekáčku, který ji velikostí těsně obemkne. Přikryjeme víkem.
Pekáček s husou vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečeme s víkem 5–6 hodin. V průběhu pečení troubu neotvíráme. Pro křupavou kůžičku pečeme posledních 10 minut bez víka na 200 °C.
K dýni si připravíme dýňové zelí.
Dýni pořádně omyjeme, vydlabeme střed se semínky a dužinu nahrubo nastrouháme. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni, podlijeme trochou vody a dusíme. Zelí osolíme, ocukrujeme, přidáme ocet a dusíme skoro doměkka. Když je dýně téměř měkká, zahustíme ji moukou rozkvedlanou v trošce vody. Na závěr necháme chvíli povařit se sušeným rozmarýnem.