Kategorie:
-
Druh jídla:
Sladká jídla
-
Příležitost:
Pro každý den
-
Sezóna:
Podzim
-
Způsob vaření:
Smažení
Banánové lívance s dýňovou marmeládou
Lívance
- 1 lžička Citrónová kůra Avokádo
- 2 vejce
- 30 g cukru
- soli
- 300 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 2 banány
Dýňová marmeláda
- 1 lžička Skořice mletá Avokádo
- 1 lžička Zázvor mletý Avokádo
- 100 g cukru
- 50 ml pomerančového džusu (nejlépe vymačkaný z čerstvých pomerančů)
- 250 g dýně
- 1 lžíce šťávy z čerstvého zázvoru
Způsob přípravy
Vlažné mléko promícháme s rozdrobeným droždím, lžící mouky a lžící cukru. Připravený kvásek necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme zbylou mouku, přidáme cukr, citronovou kůru a špetku soli. Směs zalijeme kváskem, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
Vykynuté těsto lijeme naběračkou do olejem vytřených otvorů lívanečníku a smažíme asi 2 minuty z každé strany. Než lívance otočíme, zatlačíme do každého lívance 4 plátky banánu, otočíme, popřípadě podlijeme trochou oleje a osmažíme z druhé strany.
V kastrůlku svaříme 2 dl vody s cukrem, šťávou z pomeranče a špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a šťávu z vymačkaného nastrouhaného zázvoru a zvolna vaříme, do rozvaření dýně. Marmeládu promícháme a dýni rozšťoucháme.
Hotové lívance potřeme marmeládou, ocukrujeme a ozdobíme čerstvou meduňkou.