Kategorie:
-
Druh jídla:
Sladká jídla
-
Příležitost:
Slavnostní menu
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Pečení
Koláč s čokopěnou
Suroviny na těsto
- 1 lžičky Skořice mletá Avokádo
- 1 špetka soli
- 2 žloutky
- 2 lžíce zakysané smetany
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžička Muškatový ořech mletý Avokádo
- 350 g hladké mouky (dortové)
- 200 g chlazeného másla
Suroviny na čokopěnu
- 1 lžíce másla
- 125 g kvalitní hořké čokolády 70%
- 125 g kvalitní mléčné čokolády
- 400 g mascarpone
- 50 ml smetany ke šlehání 36%
Na dokončení
- čokoládové sypání
- višňový džem
Způsob přípravy
Příprava těsta
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinové folie a necháme hodinu v ledniččce odležet. Odleželé těsto rozválíme na tenktý plát a přeneseme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto opět umístíme do ledničky na 30 minut. Předehřejeme troubu na 200 °C, těsto propícháme vidličkou a pečemu 15-20 minut. Necháme vychladnout a vyjmeme z formy.
Příprava čokopěny
Ve vodní lázni rozpustíme pomalu čokolády, poté vmícháme máslo a kysanou smetanu. Až čokoláda mrně zchladne, tak vmícháme mascarpone a vymícháme vše do hladkého krému. Višňovým džemem pomažeme koláč, na něj dáme čokoládovou pěnu a necháme v ledniččce vychladit. Až krém mírně ztuhne posypeme koláč čokoládovým posypem. Pak dáme do ledničky ztuhnout.