Výrobek použitý v receptu
Kategorie:
-
Druh jídla:
Vepřové maso
-
Příležitost:
Pro každý den
-
Sezóna:
Celý rok
-
Způsob vaření:
Pečení
Pečené vepřové koleno na hrachovém pyré, s kysaným zelím
Suroviny pro 4 osoby:
- Bobkový list Avokádo
- Kmín celý Avokádo
- Nové koření celé Avokádo
- Pepř černý celý Avokádo
- 1 nakrájená cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 g kysaného zelí
- 50 g na kostky nakrájené slaniny
- 4 vepřová kolena s kostí, každé cca 250 g
Hrachové pyré
- Majoránka Avokádo
- Pepř černý mletý Avokádo
- Mořská sůl Mlýnek Avokádo
- 1 stroužek česneku
- máslo
- 300 g loupaného hrachu (předem namočeného)
- 2 mrkve
- 1 velký brambor
Způsob přípravy
Ve 2 litrech vody rozpustíme sůl, ponoříme do ní omytá a očištěná kolena a necháme 3 dny odležet na chladném místě. Po této době vložíme kolena do vroucí vody, přidáme bobkový list, kmín, nové koření, pepř celý a vaříme tak dlouho, až kolena změknou. Poté kolena vyjmeme, nařízneme kůži a za stálé teploty cca 140 °C pečeme dozlatova.
Zelí zalijeme vodou a vaříme na velmi mírném ohni asi hodinu. Na konci vaření dochutíme solí a mletým černým pepřem. Z mouky, nakrájené slaniny a cibule si připravíme jíšku. Následně přidáme do zelí, přisypeme kmín a několik minut dusíme za občasného míchání.
Hrách uvaříme v osolené vodě společně s mrkví a bramborem. Jakmile zelenina změkne, rozmačkáme šťouchadlem nebo rozmixujeme. Přidáme lisovaný česnek, majoránku, případně máslo, osolíme a opepříme.
Kolena podáváme na horkém zelí a s hrachovým pyré společně se šťávou z pečení.