Jehněčí hřbet s omáčkou z medu a rozmarýnu, se salátem z rukoly a sýru feta

Kategorie:

Druh jídla: Skopové a jehněčí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Grilovačka
Způsob vaření: Grilování

Suroviny pro 4 osoby:

  • 600 g jehněčího hřbetu
  • 200 g vypeckovaných černých a zelených oliv
  • 1 svazek rukoly
  • 200 g nakrájených oloupaných rajčat

Marináda

  • 1 lžička koření Pepř černý mletý Avokádo
  • 1 lžička směsi Grilovací Avokádo
  • 100 ml olivového oleje
  • citrón

Zálivka

  • Pepř černý mletý Avokádo
  • špetka Česneková sůl Avokádo
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky hořčice
  • 5 ml vinného octu

Omáčka

  • špetka koření Paprika pálivá mletá Avokádo
  • 80 ml medu
  • 100 ml medoviny
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu

Způsob přípravy

Očištěné jehněčí naložíme na cca 24 hodiny v olivovém oleji smíchaném se směsí Grilovací, trochou nasekaného rozmarýnu, na plátky nakrájeným citrónem a špetkou mletého pepře. Vyjmeme maso z marinády a následně grilujeme.

Na pánvi rozpustíme med (necháme si stranou 1 polévkovou lžíci), přidáme medovinu, větvičky rozmarýnu a špetku pálivé papriky. Vaříme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.

Olivy nakrájíme na půlky, sýr feta na kostičky a promícháme s omytým a osušeným salátem a rajčaty. Salát dochutíme zálivkou vinaigrette, kterou si připravíme z hořčice, olivového oleje, vinného octu, lžíce medu, soli a mletého pepře.

Upečené maso rozdělíme na porce, pokropíme šťávou z medu a rozmarýnu a podáváme s připraveným salátem.