Steak mignon se zapečeným chřestem v holandské omáčce

Kategorie:

Druh jídla: Hovězí a telecí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Grilování

Suroviny pro 4 osoby:

  • Pepř černý mletý Avokádo
  • 6 lžic olivového oleje
  • 800 g hovězí svíčkové
  • 1 lžíce pražených piniových oříšků
  • sůl dle chuti
  • 1 lžíce nasekaných kaparů
  • dužina ze dvou oloupaných rajčat
  • 1 stroužek česneku (rozdrcený)
  • několik nasekaných lístků bazalky
  • 200 g oloupaného zeleného chřestu
  • 60 g nastrouhaného parmezánu
  • cukr

Marináda

  • 100 ml olivového oleje
  • 1 balení směsi Steak Avokádo
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Holandská omáčka

  • sůl dle chuti
  • 4 žloutky
  • 60 ml ohřátého bílého vína
  • šťáva z ½ limetky
  • 0.05 lžičky omáčky Tabasco
  • 100 ml rozpuštěného teplého másla

Způsob přípravy

Omyté, očištěné a osušené hovězí nařízneme napříč na 8 medailonů, naložíme do marinády, kterou připravíme ze všech ingrediencí a necháme odležet v chladničce.

Na hrnec s mírně vroucí vodou postavíme mísu. Do té mísy přidáme žloutky, víno, limetkovou šťávu a Tabasco. Vše rozšleháme metlou do hladka, postupně přidáváme máslo, a pokračujeme ve šlehání, dokud  směs nezíská konzistenci majonézy, následně osolíme.

Rajčata nakrájíme na kostičky a smícháme s olivovým olejem, piniovými oříšky, kapary, česnekem a nasekanou bazalku. Vše dochutíme solí a pepřem.

Chřest uvaříme ve vroucí osolené vodě se špetkou cukru, následně uložíme na plech a dáme zapéct do rozehřáté trouby.

Hovězí maso vyjmeme z marinády a grilujeme 5 minut na každé straně. Šťavnaté maso uložíme na zapečený chřest, a nahoru dáme dříve připravená rajčata s kapary a piniovými oříšky. Před podáváním vše posypeme parmezánem.