Dušená telecí kýta s tymiánem, italskými gnocchi a rukolou

Kategorie:

Druh jídla: Hovězí a telecí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Vaření

Suroviny pro 4 osoby:

  • Pepř černý mletý Avokádo
  • 100 ml smetany (36%)
  • sul
  • 1 svazek rukoly
  • 1 l hovězího vývaru
  • 4 plátky telecí kýty (každá cca 250 g)
  • kořenová zelenina
  • 1 plechovka oloupaných rajčat

Marináda:

  • Pepř černý mletý Avokádo
  • 1 lžička koření Tymián Avokádo
  • Česneková sůl Avokádo
  • 100 ml olivového oleje

Italské gnocchi:

  • špetka koření Bazalka Avokádo
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sul
  • 2 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 4 středně velké brambory ve slupce
  • 40 g parmezánu

Způsob přípravy

Omyté a očištěné telecí naložíme do olivového oleje s tymiánem, česnekem, solí a pepřem. Asi po 3 hodinách je osmažíme v hrnci dozlatova a zalijeme vývarem. Zeleninu a rukolu nakrájíme nahrubo, osmažíme na pánvi a přidáme do vařicího se masa. Všechno osolíme a opepříme. Až je maso měkké přidáme rajčata a vše krátce vaříme. 

Brambory omyjeme, osušíme a pečeme ve slupce asi 40 minut při teplotě 140 °C. Po vychladnutí je oloupeme a jemně semeleme, abychom získali co nejhladší konzistenci pyré, přidáme nastrouhaný parmezán, mouku, bazalku, vejce a sůl. Zaděláme těsto a vytvarujeme válečky, které rozkrájíme na plátky jako knedlíky. Vaříme v osolené vodě s olivovým olejem, až vyplavou navrch.

Maso vyjmeme a necháme odležet na teplém místě. Zeleninu rozmixujeme a přidáme na  zjemnění smetanu.  Podáváme s masem a horkými gnocchi.