JEHNĚČÍ NA POVIDLECH A KOŘENOVÉ ZELENINĚ

Kategorie:

Druh jídla: Skopové a jehněčí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Velikonoce
Způsob vaření: Pečení

Suroviny

  • 2 lžíce Mletá masa Avokádo
  • Mořská sůl Mlýnek Avokádo
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • Pepř barevný Mlýnek Avokádo
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce povidel
  • 300 ml červeného vína
  • 50 g másla
  • 2 jehněčí kolínka
  • 1 větší petržel

Způsob přípravy

Připravte si velký pekáč, litinový hrnec nebo podobnou nádobu, která se dá používat na plotně v troubě.

Rozehřejte v ní olej a dejte na něj opékat jehněčí kolínka, pěkně ze všech stran. Vyndejte je ven a místo nich vsypejte do hrnce nahrubo nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a všechnu zeleninu. Opékejte dozlatova, na střední teplotu. Ochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i trochu tymiánu.

Nakonec vmíchejte i povidla a ještě pět minut opékejte.

Kolínka ochuťte směsí koření na mletá masa a vraťte do hrnce.

Zalijte červeným vínem a zvyšte teplotu. Téměř veškeré víno zprudka vyvařte. Zalijte přibližně 300 ml vody nebo vývaru, přiklopte poklicí a dejte to trouby vyhřáté na 170 °C.

Pečte asi 2,5 až 3 hodiny, dokud nebude maso měkké. 

Maso vyndejte z hrnce ven a zbylý obsah rozmixujte dohladka. Dejte do hrnce na plotnu, přilijte smetanu, a vařte asi 5 minut. Nakonec vmíchejte kousek studeného másla.

 

Podávejte se šťouchanými bramborami, do kterých jste vmíchali sušený medvědí česnek Avokádo. Pokud je zrovna sezona medvědího česneku, vmíchejte do brambor nasekaný čerstvý medvědí česnek.