TELECÍ KRK S LIŠKAMI NA SMETANĚ

Kategorie:

Druh jídla: Hovězí a telecí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Houbařská sezóna
Způsob vaření: Pečení

Suroviny

  • 1 balení Marináda pepřová
  • 1 kg telecího krku
  • trocha kvalitního olivového oleje

omáčka

  • Tymián Avokádo
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 100 g másla
  • 400 g lišek
  • 350 g smetany ke šlehání

Způsob přípravy

 

Maso naložte přes noc do pepřové marinády od Avokádo. Nechte v lednici. Na druhý den maso vyndejte z lednice a svažte potravinářským provázkem. Pevně utahujte, aby maso po upečení drželo tvar.

Připravte si velký pekáč, ideálně litinový hrnec. Na dno nalijte trochu oleje a zahřejte na plotně. Svázaný kus masa opečte ze všech stran. Až je hotovo, podlijte přibližně 150 ml vody nebo vývaru.

Přiklopte poklicí a dejte do trouby vyhřáté na 140 °C. Maso pečte přibližně 3 a půl, až 4 hodiny.

 

Připravte si omáčku.

Máslo dejte rozpustit do hrnce. Vsypejte na něj nahrubo nakrájené šalotky a také očištěné lišky. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Promíchejte a společně restujte. Lišky se opečou a máslo krásně zhnědne, získá zajímavou oříškovou chuť. 

 

Snižte teplotu a podlijte 150 ml vody nebo vývaru. Na střední teplotu nechte probublávat tak dlouho, dokud se voda neodvaří. Zaprašte moukou a promíchejte. Minutu až dvě společně opékejte. Zalijte smetanou a rozmíchejte. Lehce osolte. Společně vařte a míchejte, 15 minut. Podle potřeby můžete přidat trochu smetany, když se vám bude zdát omáčka příliš hustá. Dolaďte chuť.