Pečená husa s dýňovým zelím

Kategorie:

Druh jídla: Drůbež
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Podzim
Způsob vaření: Pečení

Pečená husa

  • 3 lístků Bobkový list Avokádo
  • 1 lžička Kmín celý Avokádo
  • 1 lžička Majoránka Avokádo
  • 4 kuliček Nové koření celé Avokádo
  • 3 jablka
  • sůl, pepř dle chuti
  • 1 lžíce Rozmarýn Avokádo

Dýňové zelí

  • sůl, cukr (podle chuti)
  • 2 cibule
  • 4 lžičky másla
  • 2 lžičky octu
  • 1 kg Dýně hokkaido
  • 1 lžíce Rozmarýn Avokádo
  • voda na podlití

Způsob přípravy

Husu důkladně umyjeme a osušíme. Husu potřeme zvenku a zevnitř směsí z rozetřeného česneku, rozmarýnu, majoránky, pepře a kmínu. Zvenku  husu obložíme bobkovými listy a novým kořením. Do vnitř vložíme jablka a husu zašijeme.

Takto připravenou kachnu položte hřbetem dolů do pekáčku, který ji velikostí těsně obemkne. Přikryjte dobře přiléhajícím víkem.

Pekáček s husou vložte do trouby  vyhřáté na 120 °C. Pečeme s víkem 5–6 hodin. V průběhu pečení troubu neotvíráme. Pro křupavou kůžičku pečeme posledních 10 minut bez víka na 200 °C.

K dýni si připravíme dýňové zelí.

Dýni pořádně omyjeme, vydlabeme střed se semínky a dužinu nahrubo nastrouháme. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni, podlijeme trochou vody a dusíme. Zelí osolíme, ocukrujeme, přidáme ocet a dusíme skoro doměkka. Když je dýně téměř měkká, zahustíme ji moukou rozkvedlanou v trošce vody. Na závěr necháme chvíli povařit se sušeným rozmarýnem.