Brusinkové briošky s paštikou z husích jater (fois gras)

Kategorie:

Druh jídla: Předkrmy a chuťovky
Příležitost: Párty
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Pečení

Suroviny pro 4 osoby:

  • 150 g paštiky z husích jater

Těsto na 16 briošek (francouzské pečivo):

  • 500 g mouky
  • 3 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 1 žloutek na potření koláčků před pečením
  • 100 ml vlažného mléka
  • 1 lžička soli
  • máslo na pomazání nádoby
  • 4 lžíce sušených brusinek
  • 150 g změklého másla
  • 0.5 kostky droždí

Brusinkové želé:

  • lžičky koření Tymián Avokádo
  • 3 plátky želatiny
  • 5 lžic portského vína
  • 200 ml brusinkové šťávy
  • 16 formiček na pečení
  • mašlovačka na mazání

Rada:

  • Abychom získali opravdu kvalitní těsto, neměli bychom ho péct z malého počtu surovin. Vždy je lepší upéct 16 kusů a zbytek zmrazit.

Způsob přípravy

Nejprve si připravíme brusinkové želé. Namočíme želatinu ve studené vodě. Mezitím povaříme portské s tymiánem, scedíme a v horké tekutině rozpustíme vymačkanou želatinu. Přidáme brusinkovou šťávu, vše přelijeme do ploché nádoby a necháme vychladnout a odležet v chladničce

Mléko smícháme s droždím a cukrem, necháme vzejít kvásek. Mouku a sůl prosejeme do mísy, ve středu vytvoříme důlek, nalijeme kvásek, posypeme moukou, přikryjeme a necháme 15 minut odležet na teplém místě. Přidáme máslo, vejce a brusinky. Zaděláme nelepivé těsto, zakryjeme a necháme 40-60 minut kynout. Těsto krátce zaděláme a necháme ještě 20 minut odležet. Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků. Z 16 kousků vytvoříme vláčné kuličky. Formičky pomažeme máslem. Do každé dáme jednou kuličku. Zbývající kousky těsta rozdělíme na čtyři části, ze kterých vytvarujeme menší kuličky. V těch větších uděláme hluboké důlky, vložíme menší kuličky a lehce stiskneme. Žloutek rozšleháme se dvěma lžícemi vody. Takto připravenou hmotou pomažeme briošky a pečeme 20-25 minut při 180 °C.

Z 4 briošek uřízneme vrcholky a každou briošku naplníme čtvrtinou paštiky z husích jater. Podáváme s hrubě nakrájeným želé.