Jahodová galetka s rebarborou

Kategorie:

Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Pečení

Suroviny na těsto:

  • 1 lžíce Skořice mletá Avokádo
  • špetka soli
  • 170 g hladké mouky
  • 25 g moučkového cukru
  • 105 g vychlazeného másla
  • 30 ml vychlazené vody
  • 1 žloutek na potření

Náplň

  • 200 g jahod
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 70 g třtinového cukru
  • 150 g rebarbory

Způsob přípravy

Do mísy si nachystáme mouku, cukr a špetku soli a lžičku mleté skořice. Postupně zapracováváme vychlazené máslo, pracujeme rychle, aby se máslo moc nerozpustilo. Nakonec přidáme hodně vychlazenou vodu a rychle zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici min. 30 minut vychladit.

Nachystáme si náplň. Rebarboru očistíme od slupek a nakrájíme na malé kostičky. Jahody umyjeme, vysušíme a rozčtvrtíme. Rebarboru a jahody smícháme s cukrem a moukou a necháme stát 15 minut.

 

Troubu zapneme na 170 °C. Odpočaté těsto vyválíme do kruhu. Z náplně slijeme přebytečnou vodu a naskádáme do středu těsta tak, aby nám zůstal 5 cm okraj volný. Okraje zahneme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme posypat cukrem, který nám na okrajích pěkně zkaramelizuje. Pečeme 35-40 minut.